Egészség hírek minden héten a postaládájába

Nicovit - multivitamin nem csak dohányosoknak borsmenta kivonattal

Borsmenta

A borsmenta és hatóanyaga a mentol az egyetlen olyan hatóanyag, aminek orvosilag igazolt az egészségre gyakorolt hatása és a dohányipar felhasználta a cigarettagyártás alapanyagaként. Hogy ez miért van így, arra egymásnak teljesen ellentmondó elméletek születtek. Az egyik szerint a mentol hatására könnyebben szokik le valaki a dohányzásról (ezt a dohányipar állította másfél évtizeden át), a másik elmélet szerint éppen ennek ellenkező oka miatt: a mentol növeli a nikotinfüggőséget.
Az elmúlt évtizedek alatt klinikai vizsgálatokkal próbálták igazolni mindkét állítást – sikertelenül. Sem az egyiket, sem a másikat nem tudták kimutatni nagy számú dohányossal végzett vizsgálatban sem.

Az egyetlen olyan hatás, ami miatt indokolt, hogy ma is a cigaretta termékek több mint nyolcvan százaléka tartalmaz mentolt (a borsmenta kivont hatóanyagát) az, hogy a mentol csökkenti a cigarettafüst légutakra gyakorolt irritáló hatását és emiatt kevesebb és később jelentkező panasza lesz a dohányosoknak a köhögés miatt.

Miért került menta kivonat a Nicovit multivitaminba?

Nem a fenti két, eddigre cáfolt hatása miatt. A menta számos tényleges élettani hatással rendelkezik, amit nem csak a hagyományos népi gyógyászat állít, de a tudományos vizsgálatok is igazoltak.
A borsmenta kellemes illatáért és egyben gyógyhatásáért a levelekben és a virágzatokban található mentol a felelős. Évszázadok óta ismert hűsítő, emésztést segítő hatása. Elterjedten alkalmazzák epeműködéssel összefüggésbe hozható emésztési panaszok kezelésében. E mellett a borsmenta olajának erős baktériumölő és gombaölő hatására is kimutatható.
A mentol, számos gyógyszerben megtalálható (Bilagit, Cholagol, Glycosept, Fagifor) de a gyógyászati célú hasznosítás mellett számos kozmetikum (fogkrémek, szájvizek) és élelmiszer is tartalmazza. Alkalmazása biztonságos. Mindössze 5 éves kor alatti gyermekek és terhes nők esetében kell óvatosan alkalmazni, de az ő esetükben amúgy sem gyakori a dohányos.

Hogyan segít a borsmenta?

  • Támogatja az immunrendszer és a szervezet védekezését.
  • Pozitív hatással van a bélrendszer egészségére.
  • Segíti az egészséges gyomorműködést.
  • Hozzájárul a bélrendszer normál működéséhez.
  • Segít fenntartani az egészséges alvást, optimális pihenést.
  • Nyugtató hatással van a torokra és hangszalagokra.
  • Segít az emésztési zavarokban.