Egészség hírek minden héten a postaládájába

Csontozat

Hogyan legyenek erős és egészséges csontjai?

Mennyit tud a csontokról? Az egyik tény, hogy ők alkotják a csontvázat és talán nem is gondoljuk, hogy mennyire fontos szerepük van a mindennapokban. A nők körében különösen kényes téma, ugyanis a kor előrehaladtával nagyobb valószínűségel tapasztalnak csontvesztést, mint férfi társaik.

A nők általában kisebb és vékonyabb csontokkal rendelkeznek. A szervezet folyamatosan lebontja az elöregedett csontot és új csontokat épít, ha van miből…A csontok erősítését már fiatal korban el kell kezdeni.

 

Nézzük melyek azok a tápanyagok, amelyek segíthetnek a csontritkulás megelőzésében és az egészséges csontozat megtartásához:

 

Kalcium
Talán ez senkinek sem meglepő, hogy a kalcium nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez. A kalcium 98%-a a csontokban található meg. Nagy mennyiségű kalcium található meg a zöld leveles zöldségekben és egyes tejtermékekben is.

 

D-vitamin
A kalciumnak és a D-vitaminnak is megvan a maga különálló szerepe szervezetünk működésében. Mégis a kutatások többnyire együtt említik e két vegyületet. A magyarázat egyszerű: a kalcium felszívódásához és hasznosulásához D-vitaminra van szükségünk. Elősegíti a csontképzést és a csontsejteket stimulálja.

 

Magnézium
Ez az ásványi anyag felelős több, mint 300 biokémiai reakciókért a szervezetben, beleértve a csontok fejlődését és karbantartását. A mandula, hús, hal és spenót fogyasztása kifejezetten ajánlott magnézium hiány esetén.

 

K-vitamin
A csontok növekedéséhez és regenerálásához a szervezet több vitamin is használ. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat.

 

A testi-lelki egészségnek, beleértve a csontok egészségét, nagyon fontos a mozgás. A gyaloglás, futás és a golf is egy jó választás és még élvezhető is. A sport mellet válasszon jó minőségű étrend-kiegészítőket is, hogy a hatás ne maradjon el. A Nicovitban mindegy vitamin megtalálható, nézze meg az összetevőit!

 

Forrás: Naturhirek